0,00 €
×

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov?

28.12.2023

Teplota klesá, tma prichádza skoro a mrzne až praští. Večery sú v takomto nečase obzvlášť dlhé. Mám pre vás preto niekoľko tipov, ako si ich spríjemniť a v žiadnom prípade nedať šancu nude.

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov

Ponorte sa do príbehov

Pokiaľ ste podobne ako ja vášnivými čitateľmi, nemusím vám určite hovoriť, že čas strávený s knihou uteká nadzvukovou rýchlosťou. Ibaže čo robiť, keď sú kníhkupectvá zatvorené, alebo napríklad príliš ďaleko od vášho domova, a vy aj tak chcete mať neustály prísun kvalitnej literatúry?

Dlhé večerySamozrejme je možné knižky objednať cez e-shop, ale niekedy jednoducho nechcete čakať a chcete čítať tu a teraz! Ja tento pocit dobre poznám, a preto pre vás mám radu, ako tento „problém“ vyriešiť. Volá sa čítačka e-kníh. Samozrejme, papierovej knihe sa nič nevyrovná, ale i taká čítačka má niekoľko nesporných plusov.

Tým najväčším je asi jej veľkosť a hmotnosť. Je ľahká a pohodlne sa drží v ruke. Tiež si do nej môžete uložiť niekoľko kníh naraz alebo napríklad hneď celú knižnicu. A až podľa nálady si pod dekou a horúcim čajom v ruke v pokoji vybrať, čo budete zrovna dneska čítať. E-knihy kúpite v každom dobrom e-shope s knihami.

Po zaplatení sú okamžite pripravené na stiahnutie, takže ich nahráte do čítačky a v priebehu chvíle už hltáte riadky. Navyše sú e-knihy o malinký kúsok lacnejšie než ich papierové kolegyne.

Čo u nás v redakcii práve čítame?

  • Nina Špitálníková: Severka
  • Karin Lednická: Životice
  • Neal Shusterman: Smrtka
  • Patrik Hartl: Gazely
  • Martin Kovář: Prezidenti rozdělené Ameriky
  • J. K. Rowling: Harry Potter
  • české a slovenské rozprávky všetkého druhu (pretože niektorí z nás majú doma malé ratolesti)

 

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov

Nie ste si istí, podľa čoho vybrať tú pravú? Prečítajte si náš článok Ako vybrať čítačku kníh a budete mať jasno.

Sem s ďalším dielom, okamžite!

Ako do toho raz spadnete, niet cesty späť. Napodiv nemám na mysli drogy ani alkohol, ale sledovanie seriálov! Čo sa dá vlastne tiež počítať medzi závislosti. Nie je nič lepšie ako si po náročnom pracovnom dni dať nohy na stôl, zapnúť notebook a pustiť si prví (alebo ďalší diel) seriálu. V dnešnom svete máte našťastie veľa možností, kde seriály brať.

Snáď najznámejšie streamovacie služby Netflix alebo HBO Max nie je potreba veľmi predstavovať. Za mesačný poplatok (nebojte, nestojí to „majland“) dostanete prístup k parádnym seriálovým kúskom a samozrejme filmom, ktoré si môžete pustiť kedykoľvek sa vám zachce. Nie ste obmedzený žiadnym televíznym programom. Ďalším plusom je existencia mobilnej aplikácie obidvoch služieb a fakt, že sú priamo z výroby súčasťou mnohých modelov televízorov.

 

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov

Radi sledujete domáce programy, ale nemáte TV alebo čas pustiť si ich vtedy, keď bežia v televízii? Preskúmajte poriadne internetové archívy daných staníc. Je možné, že zrovna ten váš obľúbenec bude k dispozícii tiež v internetovom vysielaní. A v mnohých prípadoch dokonca zadarmo.

Na čom sme závislí v našej redakcii?

  • seriál Mala si to vedieť (HBO Max)
  • seriál Príbeh služobníčky (HBO Max)
  • seriál Zúfalé manželky (Disney+)
  • seriál American Horror Story (Disney+)
  • seriál The Sinner (Netflix)
  • seriál Biely lotos (HBO Max)
  • sitcom Frasier (SkyShowtime)
     

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov

Relax v kuchyni

Pre mňa osobne je čas strávený v kuchyni skôr nutnosťou, mám ale okolo seba ľudí, pre ktorých je varenie alebo pečenie koníčkom a odpočinkom v jednom. Pokiaľ sa v tom tiež spoznávate, postavte sa počas dlhého večera k sporáku a hurá na to! Ako skúseným kuchárkam a kuchárom vám asi nemusím radiť, aké jedlo alebo koláč máte pripraviť.

Avšak jednu malú radu si predsa len dovolím. A tá znie – nezabudnite si obstarať poriadne vybavenie! Taký kuchynský robot alebo špeciálne hrnce toho veľa zvládnu samé a vy tak ušetríte veľa času, ktorý venujte napríklad príprave slávnostného stola na malú rodinnú, alebo priateľskú večeru.

Nechajte sa pozvať do sveta hudby

Nikde nikto, iba vy a hudba. A to aj napriek tomu, že je vás doma náhodou viacero. Presne tak sa budete cítiť, keď si do uší pustíte prvé tóny vašich obľúbených pesničiek. Väčšina modelov dnešných slúchadiel dokáže ruchy okolia potlačiť, takže vás pri počúvaní nebude nikto a nič rušiť. Či si vyberiete slúchadlá do uší, alebo slúchadlá cez hlavu, nechám na vás, avšak by som v obidvoch prípadoch volila bezdrôtové slúchadlá. Počas relaxovania v obľúbenom kresle sa totiž nezamotáte do káblov.

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov

Pokiaľ ste v domácnosti (niekedy) sami, neváhajte si pustiť hudbu pekne nahlas. Taký súkromný karaoke večierok spríjemní nejeden dlhý večer. Na v podstate bezodnú zásobu hudby sa hodí nahliadnuť do aplikácie Spotify či Apple Music, ktoré ponúkajú streamovanie hudby. Za menší poplatok sa vám otvoria brány do nefalšovaného hudobného sveta.

Pokiaľ máte radšej hovorené slovo, skúste svoje večery venovať podcastom, teda podľa internetu zvukovým záznamom, ktoré sa dajú stiahnuť a počúvať zadarmo. Je to niečo ako rádio, iba s tým rozdielom, že obsah si vyberáte vy. A že je naozaj z čoho vyberať! Pestrú ponuku podcastov na všetky možné témy môžete pozrieť napríklad v aplikáciách Spotify, Apple Podcast alebo Google Podcast.

Dlhé večeryKeď už sme pri tom hovorenom slove, dám vám poslední tip, čo si môžete pustiť do slúchadiel alebo reproduktorov. A tým sú audioknihy! Pokiaľ máte v hlave dlhý zoznam knižiek, čo si už dlho chcete prečítať, ale z čítania vás napríklad bolia oči, ste pre audioknihy ako stvorený.

Ich veľkú zásobu ukrýva napríklad aplikácia Audiotéka, počítajte však s tým, že audioknihy sú spoplatnené. Príjemným bonusom je fakt, že väčšinu z nich nahrávajú známi herci a herečky.

Audiotipy z našej redakcie:

  • SME.sk (podcast)
  • Jauuu, PS: to bolelo (podcast)
  • Doktor má FILIPA (podcast)
  • Dejepis Inak (podcast)
  • V redakcii (podcast)
  • Konečne normálna vražda (audiokniha)
  • Rýchlokurz geniality (audiokniha)

Zahrajte sa na dizajnéra

Drieme vo vás kreativita? Tak jej popustite uzdu a skúste si na kus papiera, alebo priamo do tabletu načrtnúť nejaké zmeny v svojej domácnosti. Dlhé večery sú ako stvorené na plány a brázdenie internetu za účelom hľadania inšpirácie. Prestavanie obývačky, ľahká (či pokojne) väčšia rekonštrukcia kúpeľne, doriešene, kam umiestniť vysnívanú sušičku bielizne, výbava detskej izbičky… Možností je neúrekom!

Samozrejme nemusí hneď ísť o takto veľké zásahy. Interiér si môžete zútulniť aj maličkosťami. Napríklad kúpou difuzéru, ktorý zlepší náladu a premení domov na oázu pokoja. Obzvlášť v zime, kedy je skoro tma, tak oceníte dobre vybrané osvetlenie. Okrem centrálneho sa vyplatí investovať tiež do toho náladového. Rôzne lampičky, LED pásiky alebo dekoratívné svetelné reťaze môžu byť pre váš príbytok zaujímavým a praktickým oživením.

Dlhé večery

Prebuďte v sebe hráča

Je známou pravdou, že kto sa hrá, nehnevá. V kontexte nášho článku aj nenudí. Zvolajte preto rodinu a priateľov (samozrejme pokiaľ je to možné), nachystajte zásoby dobrého jedla a pitia a usporiadajte si večer spoločenských hier.

Staré dobré stolové hry sú totiž stále v kurze. Pokiaľ sa vám nechce príliš premýšľať nad pravidlami hry a rôznymi hernými stratégiami, zahrajte si napríklad Activity, Párty alias, Double, alebo Dixit. Garantujem vám, že si užijete naozaj veľa zábavy.

Kto sa naopak chce trošku precvičiť v strategickom myslení, tomu by sa mohli trafiť do noty napríklad Osadníci z Katanu, Poštový kuriér, alebo Agricola. Poslednú vymenovanú hru si dokonca môžete zahrať aj sami so sebou.

Ako sa zabaviť počas dlhých večerov

Znalosti všetkého druhu potom dokonale preverí napríklad hra Desiatka, Slovensko – otázky a odpovede alebo Európa – otázky a odpovede. Zaujímavou, povedzme konverzačnou hrou sú napríklad Krycie mená.

Skrátiť dlhú nie len večernú chvíľu dokáže tiež herná konzola. Do virtuálneho sveta vás rovnako radi vezmú aj herné notebookyVyzvite kamarátov na súboj, alebo zorganizujte veľký rodinný herný turnaj. Či k tomu zvolíte najnovší herný trhák, alebo rokmi preverenú klasiku, už je iba vo vašich rukách.

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok