0,00 €
×

Vyvýšené záhony dodajú vašej záhrade inú dimenziu

14.04.2024

Radi by ste si vypestovali domácu zeleninu alebo bylinky, ale nechcete mať záhradu plnú rozoraných políčok? Potom sú pre vás vyvýšené záhony tou správnou voľbou. Nielenže dodajú záhrade moderný vzhľad, ale umožnia aj pohodlný prístup k pestovaným plodinám. Ako také záhony vyrobiť a všetko o nich, sa dozviete nižšie.

Vyvýšené záhony

Čo je vyvýšený záhon?

Vyvýšené záhony sa stali jedným z najväčších trendov posledných čias v záhradníčení. Ide prakticky o záhradku, ktorá je umiestená nad úrovňou okolitého terénu, čo prináša veľké množstvo výhod. Takéto záhony sú zároveň tak trochu aj kompostéry. Obsahujú obrovské množstvo živín, ktoré sa postupne uvoľňujú z rozkladajúcej sa organickej hmoty. Môžete v nich pestovať najrôznejšie druhy zeleniny, niektoré ovocné rastliny alebo bylinky, ale dariť sa v nich bude napríklad aj okrasným rastlinám. Je teda len a len na vás, čo si do nich zasadíte. Môžu slúžiť pre pestovanie plodín na varenie, alebo iba ako okrasný doplnok vašej záhrady.

Aké výhody vám prinesie? Vyvýšený záhon – pre a proti

Túžite po vývare z domácej zeleniny priamo zo svojej záhradky? Nie je to hádam sen každého, len si vybehnúť z domu a natrhať pár čerstvých byliniek, ktoré dodajú jedlu úplne iný rozmer? Každý z nás ale nemá tak priestornú záhradu, v ktorej by sa dala pestovať zelenina alebo iné plodiny, a práve pre tých predstavujú vyvýšené záhony vhodnú alternatívu. Dajú sa totiž postaviť prakticky kdekoľvek, od záhrady až po balkón. Ak žijete v paneláku, alebo máte záhradu s ílovitou či piesčitou pôdou, sú pre vás tieto záhony ideálnym riešením, ktoré navyše zaujme neobyčajným dizajnom

Vyvýšené záhony

Jedným z najdôležitejších benefitov je skutočnosť, že sa nemusíte pri starostlivosti o záhon toľko ohýbať. Uľavíte tak nielen svojmu chrbtu, ale tiež kolenám, čo ocenia predovšetkým starší a chorí ľudia. Záhon si navyše zvládne zhotoviť každý, kto má chuť a nechýba mu trocha zručnosti. Pri výrobe môžete použiť rôzne druhy materiálov a popustiť uzdu svojej fantázii, ale viac o tom, ako spraviť vyvýšený záhon, sa dočítate nižšie.

A kde sa najlepšie darí rastlinkám? Rozhodne v pôde plnej živín, ktorú predstavuje napríklad kompost. A to je ďalšia výhoda nadzemného záhonu. Jeho spodné vrstvy totiž tvorí rozkladajúca sa organická hmota – zvyšky lístia, kríkov, pokosenej trávy – ktorá neustále dodáva rastlinkám potrebné živiny a pôdu preto nie je treba hnojiť. Samotné vyvýšenie poskytuje lepšie klimatické podmienky a prispieva k rýchlejšiemu tleniu, keďže pôda sa jednoduchšie prehrieva, a to má vplyv na rýchlejší rast plodín. 

Vyvýšené záhony

V neposlednom rade sú rastliny viac chránené, či už proti krtkom, hrabošom alebo slimákom. Pre škodcov je totiž obťažnejšie dostať sa do takto vyvýšeného terénu. A navyše sa môžete rozlúčiť s nekonečným vytrhávaním buriny, pretože sa výrazne zníži jej výskyt vďaka ohraničeniu záhonu. Radosť budú mať aj majitelia domácich miláčikov, ktorým už ich milovaný psík nebude prebiehať záhonom, a ani ho inak znečisťovať. Nemusíte sa obávať ani preliatia, pretože prebytočná voda má vždy kadiaľ vytiecť, ale zároveň si pôda udrží potrebnú vlahu.

Všetko má svoje pre a proti, a tak aj tu sa dajú nájsť nejaké nevýhody. S rýchlejším prehrievaním záhonu sa pôda zároveň rýchlejšie vysušuje, takže je treba ju častejšie zalievať, a s tým je spojená väčšia spotreba vody. Ďalšou nevýhodou sú vyššie obstarávacie náklady, ktoré ale môžete výrazne znížiť, ak sa rozhodnete postaviť si záhon svojpomocne.

Vyvýšené záhony

Ako si postaviť vyvýšený záhon?

Rozhodli ste sa pre vyvýšený záhon a neviete, kde začať? Prvým krokom je rozmyslieť si koľko a ako veľkých záhonov si predstavujete a kam ich umiestnite. Výber je v tomto prípade úplne na vás, môžete mať totiž niekoľko menších záhončekov pre jednotlivé druhy rastlín, alebo naopak, jeden väčší záhon pre viac druhov naraz. Uprednostnite miesta s dostatočným slnečným svitom, aby ste rastlinkám dopriali čo najlepšie podmienky. Zároveň myslite aj na prístup k vode, pretože ťahať krhlu cez celú záhradu je pomerne náročné.

Ak chcete záhon umiestniť ďalej od zdroja závlahy, zvážte niektorú z možností zavlažovacieho systému, ktorý vám výrazne uľahčí prácu.

Ďalším krokom je samotné obstaranie záhona. Buď si ho kúpite, alebo stavíte na lacnejší variant a vyrobíte si ho svojpomocne. Než sa pustíte do práce, dobre si premyslite, čo všetko budete potrebovať a aký materiál zvolíte. Existuje totiž veľké množstvo typov, ktoré sa vzájomne líšia materiálom, ale tiež niektorými ďalšími vlastnosťami:

- drevené vyvýšené záhony,

- betónové vyvýšené záhony,

- plastové vyvýšené záhony,

- gabionové vyvýšené záhony,

- vyvýšený záhon z tehál,

- vyvýšený záhon zo strateného debnenia,

- vyvýšený záhon z paliet,

- vyvýšený záhon z kameňov,

- kovový vyvýšený záhon,

- plechové vyvýšené záhony,

- ratanový vyvýšený záhon.

Vyvýšené záhony

Čo budete na výrobu potrebovať?

Rozhodli ste sa vyrobiť si záhon svojpomocne? Skvelá voľba! Ušetríte a vytvoríte si ho presne podľa svojich predstáv. Než sa ale pustíte do diela, je dobré si pripraviť všetky potrebné veci. V prvom rade je to samotný materiál, či už drevo, betón alebo plast, uistite sa, že ho máte dostatok. Ak ste vybrali drevený variant, nezabudnite si pripraviť ako drevené dosky, tak aj konštrukčné hranoly. Ďalším dôležitým prvkom je nopová fólia, spojovací materiál (najčastejšie skrutky alebo klince) a v neposlednom rade kvalitné náradie.

Pri výrobe sa rozhodne nezaobídete bez pílky, vŕtačky ale ani brúsky. Doplňte svoju výbavu o kvalitné náradie, aby vám išla práca čo najlepšie od ruky.

Predtým než sa pustíte do práce, je dobré si spraviť nákres. Nebojte sa popustiť uzdu svojej fantázii a navrhnite si vzhľad vyvýšeného záhonu podľa svojho gusta. Zapíšte si všetky dôležité rozmery, podľa ktorých následne budete narezávať dĺžky dosiek, prípadne ďalších materiálov. Navyše z nákresu zistíte, aký priestor vám záhon zaberie, a koľko miesta vám poskytne pre pestovanie plodín.

Vyvýšené záhony

Návod na výrobu vyvýšeného záhonu

Keď máte všetko pripravené, môžete sa pustiť do práce. Začnite so samotnou konštrukciou. Najskôr si narežte jednotlivé časti konštrukcie presne podľa načrtnutého nákresu. Preneste si všetko na upravený terén a skontrolujte, či vám narezaný materiál vychádza – ako sa hovorí, dvakrát meraj, raz rež. V prípade, že všetko sedí, môžete sa pustiť do spojovania. V závislosti od zvoleného materiálu spojujete pomocou klincov, skrutiek, betónu, alebo zváraním kovových častí. Ak ste zvolili drevený záhon, môžete ho na dané miesto presunúť až po stlčení. Záhony z betónu musíte spojovať priamo na mieste a nedá sa s nimi ďalej pohybovať.

Na vnútornú stranu záhonu umiestnite nopovú fóliu, ktorá slúži na ochranu konštrukcie pred vlhnutím. Aby sa zemina prepojila so záhonom, je dobré ju trochu prekypriť a potom už pokladáme jednotlivé vrstvy. Na dno dajte akýkoľvek biologický materiál – pokosenú trávu, drobné vetvičky, lístie. Konáre plnia funkciu drenáže a zároveň aj kompostu, pretože táto vrstva sa bude postupne rozkladať a uvoľňovať rastlinám potrebné živiny. Ďalšiu vrstvu tvorí samotný nevyzretý kompost. Môžete do neho primiešať aj kuchynský bioodpad a hnoj.

Vyvýšené záhony

Nakoniec pridáte zeminu spolu s pieskom a vhodným substrátom pre pestovanie vybraných rastlín a vyvýšený záhon je na svete. Teraz vám už zostáva len v správny čas zasadiť semienka alebo sadeničky, zaliať a čakať na úrodu. Ak chcete, môžete do vrchnej vrstvy pridať aj netkanú textíliu, ktorá zamedzí rastu buriny a zníži odpar. Využíva sa ale predovšetkým pre okrasné rastliny. Aby ste zvýšili odolnosť záhonu, natrite ho vhodnou lazúrou.

Záver

Či už chcete vyvýšený záhon na jahody, bylinky alebo okrasné kvety, pusťte sa do jeho výroby s chuťou a čoskoro sa budete radovať z bohatej úrody. Zasadiť si do neho prakticky môžete čo vám len napadne a starostlivosť oň nie je náročná, stačí len pravidelne zalievať, občas pridať zeminu a prekypriť. S pomocou vhodného náradia to pôjde samo. Tak hurá do práce!

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok