Zemiaky sú jednou z najbežnejších surovín na svete. Môžu sa variť na mnoho spôsobov, ale existuje jedna otázka, ktorá trápi mnohých kuchárov: „Ako dlho sa varia?“ Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná, pretože záleží na mnohých faktoroch, vrátane typu zemiakov, ich veľkosti a toho, ako ich chcete pripraviť.
Čas varenia zemiakov
Všeobecne platí, že zemiaky sa varia 15 – 25 minút. Nové zemiaky sa varia približne 15 minút, stredne veľké zemiaky 20 minút a veľké zemiaky 25 minút. Ak chcete mať zemiaky uvarené na skus, odporúča sa skontrolovať ich vidličkou. Ak vidlička ľahko prechádza cez zemiak, sú hotové.
Varenie zemiakov závisí od niekoľkých faktorov, napríklad:
- typu zemiakov – nové zemiaky sa uvaria rýchlejšie ako staré zemiaky
- veľkosť – zemiaky môžete nakrájať na menšie kúsky, aby sa uvarili rýchlejšie
- spôsob varenia
Tipy na varenie zemiakov
Aby sa zemiaky pri varení nepopraskali, môžete do vody pridať trochu soli alebo oleja. Ak máte doma iba väčšie zemiaky, môžete ich poprepichovať vidličkou. Po uvarení zemiakov v šupke ich rýchlo schlaďte studenou vodou, budú sa vám ľahšie šúpať.
Ako variť zemiaky v šupke
Zemiaky v šupke sú zdravšou a chutnejšou alternatívou k vareným zemiakom bez šupky. Navyše sa pri varení v šupke zachovajú viac vitamínov a minerálov. Dávajte si ale veľký pozor, v žiadnom prípade nesmú byť naklíčené!
Na varenie zemiakov v šupke postupujte nasledovne:
- Zemiaky dôkladne umyte a skontrolujte, že nemajú klíčky.
- Vložte zemiaky do hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Pridajte do vody trochu soli alebo oleja.
- Priveďte vodu do varu a potom znížte teplotu na mierny oheň.
- Varte zemiaky 15 – 25 minút, alebo kým nie sú uvarené na skus.
- Sceďte vodu a zemiaky nechajte mierne vychladnúť.
- Šupku môžete odstrániť alebo ju nechať na zemiakoch.
Ako variť zemiaky bez šupky
Zemiaky bez šupky sa varia rýchlejšie ako zemiaky v šupke. Výhoda je, že ich nemusíte vyhodiť pokiaľ majú malé klíčky, nie však väčšie ako 1 mm. Pozor, ak pripravujete jedlo pre deti alebo seniorov, nesmú mať žiadne klíčky.
Na varenie zemiakov bez šupky postupujte nasledovne:
- Zemiaky dôkladne umyte a ošúpte. Malé klíčky dôsledne vyrežte.
- Sceďte ich a znova prepláchnite, aby ste ich zbavili vyplaveného škrobu.
- Vložte zemiaky do hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Pridajte do vody trochu soli alebo oleja.
- Priveďte vodu do varu a potom znížte teplotu na mierny oheň.
- Varte zemiaky 10 – 15 minút, alebo kým nie sú uvarené na skus.
- Sceďte vodu a zemiaky nechajte mierne vychladnúť.
Sladké zemiaky sa varia podobným spôsobom ako zemiaky, ale počkáte si 20 – 30 minút. Ak ich chcete mať uvarené presne podľa vašich predstáv, odporúča sa ich skontrolovať vidličkou.
Dobrú chuť!