0,00 €
×

7 prospešných účinkov infralampy

29.10.2023

Terapia infračerveným svetlom si našla veľa priaznivcov, a to z oprávnených dôvodov. Najmä teraz, keď pomaly prichádza prechod na zimný čas, začíname pociťovať rôzne bolesti kĺbov, problémy s pokožkou, vypadávanie vlasov, pred Vianocami pociťujeme viac stresu, no čo je asi najpodstatnejšie – môžeme mať oslabený imunitný systém. A nielen v týchto prípadoch nám pomôže infračervené svetlo.

Výhody použitia infralampy

O čom sa dočítate:

Čo je terapia infračerveným svetlom?

Červené vs. infračervené svetlo

Má to riziká?

7 výhod infračerveného svetla

Čo je terapia infračerveným svetlom?

Alebo inak, terapia infračerveným žiarením. Toto spojenie určite nepočujete prvýkrát, ja osobne som sa s ním stretla u lekárky. Vyzeralo to totiž, že mám zápal trojklaného nervu (nakoniec to bol zápal zubného nervu), tak mi pani neurologička odporučila terapie infračerveným svetlom. A môžem povedať, že aj keď sa môj problém zjavne vyriešil úplne inak (asi si viete domyslieť ako), prvé dve terapie infračerveným svetlom môj „trojklaný nerv“ skutočne upokojili a uľavili mi od fakt veľkej bolesti.

Začneme teda tým, čo je samotné infračervené svetlo. Ide o elektromagnetické vlnenie s vlnovou dĺžkou 760 cm a 1 mm. Infračervené svetlo má vlnovú dĺžku dlhšiu než viditeľné svetlo, ale kratšiu než mikrovlny. Z praktického hľadiska infračervené svetlo môžeme cítiť ako sálavé teplo, napríklad zo slnka. Má využitie v rôznych zariadeniach – od ovládačov cez termokamery až po biohacking, o ktorom sa dočítate viac v našom článku.

Pozitívne účinky infralampy

Terapia infračerveným žiarením je technika, ktorá využíva infračervené svetlo na zlepšenie celkového zdravia a pohody. Využívajú ju najmä ľudia s chronickými bolesťami, akútnymi bolesťami, kardiovaskulárnymi problémami, ale aj na omladenie pokožky, detox a sezónnu depresiu. Počas terapie sa toto príjemné teplo dostáva hlbšie pod pokožku, ktorá ho absorbuje, dostáva sa ku „koreňu“ problému a uvoľní všetku bolesť. Toto teplo stimuluje prúdenie krvi, znižuje bolesť a zápal, jednoducho uzdravuje poškodené tkanivo.

Aký je rozdiel medzi červeným a infračerveným svetlom?

Mohlo by sa zdať, že červené a infračervené svetlo je to isté, avšak nie je. Terapia červeným svetlom je terapia, ktorá využíva viditeľné červené svetlo s vlnovou dĺžkou od 630 do 660 nanometrov, kým infračervené svetlo má dĺžku nad 700 nanometrov. Oba typy však majú terapeutické výhody, avšak infračervené svetlo ide hlbšie.

Infračervené svetlo sa delí na 3 typy:

Blízke infračervené žiarenie (NIR) – vlnová dĺžka 700 – 1 400 nm, ide o najjemnejšiu formu terapie, je najlepšie tolerovaná telom, najviac sa využíva na znižovanie vrások alebo celkové zlepšenie zdravia buniek

Stredné infračervené žiarenie (MIR) – 1 400 až 3 000 nm

Ďaleké infračervené žiarenie (FIR) – vlnová dĺžka od 3 000 nm do 0,1 mm, ide hlbšie do tkaniva, je považované za najviac terapeutické, uľavuje bolesť svalov či kĺbov, napr. pomáha pri artritíde

Čo je infračervené svetlo

V DATARTe nájdete nielen infralampy, zíde sa vám aj svetelná terapia, ktorá vám môže dopriať chýbajúce svetlo pri prechode na zimný čas.

Má infračervené žiarenie riziká?

Terapia infračerveným žiarením je neinvazívna, prirodzená a bezpečná. Zatiaľ nie sú špecifické riziká, ktoré by sprevádzala, ale ani stanovené množstvo svetla, ktorému môže byť človek vystavený, ani na ako dlho.

Aby ste však mali istotu, vždy sa držte návodu na používanie výrobku vrátane dodržiavania vzdialenosti od zariadenia a využívajte pribalené ochranné okuliare. Najideálnejšie je držať sa pokynov lekára, ktorý vám odporučil terapiu infračerveným svetlom.

Ak postrehnete nejaké vedľajšie účinky, ktoré nie sú veľmi časté, ako napríklad začervenanie pokožky, citlivosť pokožky, zvýšenie zápalu, kontaktujte svojho lekára, prípadne zdravotníka, ktorý aplikoval terapiu infračerveným svetlom a v budúcnosti sa mu vyhýbajte.

7 výhod infračerveného svetla

Konečne sa dostávame k podstate infračerveného svetla. V ktorých prípadoch nám pomôže a aké sú účinky infralampy?

Infračervené svetlo znižuje zápal a bolesť, obnovuje svaly

To, že mi lekárka odporučila ako riešenie „zapáleného trojklaného nervu“ aj ožarovanie infračerveným svetlom, o niečom svedčí. V kombinácii s liekmi môže byť toto riešenie veľmi vhodné. Infračervené svetlo sa dostane do tkaniva a stimuluje prirodzený proces uzdravovania. Prekrvuje a okysličuje ožarované miesto, vďaka čomu sa znižuje zápal. Zlepšená cirkulácia krvi znižuje bolesť, privádza na miesto obranné a imunobiologické látky a odvádza tie poškodené.

Výhody infračerveného svetla

Infračervené žiarenie uvoľňuje svaly, zlepšuje ich flexibilitu a znižuje riziko zranení. Tým, že tiež pomáha redukovať kyslosť, po namáhavom cvičení či práci môže pomôcť odbúrať kyselinu mliečnu v preťažených svaloch, takže ich regeneruje.

Podporuje imunitu

Súvisí to nielen s predošlým bodom, pretože posilniť imunitu, keď máte zápal, je viac než žiadúce. Hodí sa to však aj v sychravom počasí, keď naša imunita môže pokrivkávať. Keďže infračervené svetlo okysličuje krv a zvyšuje jej cirkuláciu, do buniek a tkaniva privádza dôležité živiny a kyslík.

Ako podporuje infralampa imunitu

Terapia infračerveným žiarením zvyšuje produkciu cytokínov, molekúl, ktoré aktivujú imunitný systém a stimulujú produkciu bielych krviniek, ktoré sú pre imunitu kľúčové, stoja totiž v prvej línii ochrany proti vírusom a baktériám.  

Znižuje depresiu a stres

A najmä tú sezónnu depresiu, resp. sezónnu afektívnu poruchu, ktorá plynie z nedostatku UV žiarenia a svetla ako takého. Na to vám však postačí aj svetelná terapia. Okrem toho depresia vzniká aj pre slabé prekrvovanie frontálnej kôry mozgu, a už sme spomínali, že infračervené svetlo pomáha prekrvovať. Okrem toho zvyšuje endorfíny, ktoré majú silný vplyv na nervový systém, takže uvoľňovanie endorfínov a iných chemikálií „šťastia“ vám prinesie lepšiu náladu, zároveň znižuje levely kortizolu, takže zníži stres aj úzkosť.

Zlepšuje spánok

Terapia produkuje viac melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánkový cyklus. Podporuje aj hlboký spánok. Navyše znižuje úrovne kortizolu, ako sme spomínali v predošlom odseku, a pokojnejší spánok si doprajete aj vďaka zníženiu stresu.

Ako infralampa zlepšuje spánok

Zlepšuje zdravie pokožky

Trápia vás vrásky a unavená pokožka, ktorá vyzerá bez života? Alebo akné? Tak určite skúste terapiu infračerveným svetlom. Okrem spomínaného prekrvovania pokožky podporuje aj bunkovú aktivitu a produkciu vlastného kolagénu, ktorý je oveľa lepší pre telo, ako cudzí. Pomáha aj proti upchatým pórom, redukuje jemné vráskyzlepšuje textúru a tón pokožky.

Stimuluje rast vlasov

So zmenou počasia a prichádzajúcou zimou môže prísť aj viac vypadaných vlasov. Či už vám vlasy padajú viac kvôli stresu alebo zmene počasia, tým, že infračervené žiarenie zvyšuje aktivitu buniek, podporuje aj proliferáciu (novotvorbu) buniek dermálnej papily, ktoré regulujú rast vlasov. Zároveň rast vlasov podporuje aj cirkulácia krvi a produkcia kolagénu, ktorú má infračervené svetlo na starosti tiež.

Detoxikácia organizmu

S prichádzajúcou zimou môže prísť aj viac vypadávajúcich vlasov. Nemajte však strach, infračervené svetlo vás zachráni!

Detoxikuje organizmus

Okrem infralámp sa môžete stretnúť aj s infračervenými saunami. V teple infračerveného svetla sa vášmu telu zvýši teplota a stimulujú sa potné žľazy, ktoré vyprodukujú efektívnejšie potenie oproti klasickým metódam potenia. Telo sa tak zbaví toxínov, výsledkom je zlepšená celková funkčnosť lymfatického systému a eliminácia toxínov, ťažkých kovov a iných nečistôt.

zaujima ma to

Ďalšie aktuality

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Privítajte novinky od hudobnej ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kto má rád kvalitný zvuk, pozná značku Marshall. O jej kvalitách sa ani nedá pochybovať, a preto môžeme rovno prejsť na vec a predstaviť si jej dve novinky – Marshall Minor IV a Marshall Major ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre deti

Najlepšie mobily pre deti

Zadováženie prvého mobilu patrí k dôležitým momentom detského obdobia. Ale s jeho kúpou je spojených množstvo otázok, ako napríklad: nevystavujem svoje dieťa zbytočne riziku? Je už zrelé na telefón? K...... Celý článok
Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Recenzia: Vivo V40 SE – Skvelý parťák, ktorý zaujme nielen vzhľadom

Stane sa telefón vivo V40 kráľom strednej triedy? Aké sú prednosti tohto fešáka, a čo všetko ukrýva pod lákavým dizajnom? To všetko, a ešte omnoho viac, sa dočítate v tejto recenzii. Technic...... Celý článok
Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Ako na komáre: Odhaľte praktické tipy, vďaka ktorým s týmto hmyzom zatočíte

Leto, vlhké prostredie a komáre idú neodmysliteľne dohromady. Tento dotieravý hmyz nás dokáže potrápiť nielen doma, ale aj pri posedení na záhrade. Zistite, čo odpudzuje komáre a ako sa ich raz a navž...... Celý článok
Čo je to hotspot?

Čo je to hotspot?

Potrebujete odoslať dôležitý e-mail alebo dokončiť objednávku, keď tu zrazu ako naschvál vaša Wi-Fi vypadne a vy ste bez internetu. Riešenie je, našťastie, jednoduché, stačí mať poruke spoľahlivý hots...... Celý článok