Aj zdravý životný štýl môže byť plný chutí a vôní. Ako na to? A s čo najmenším množstvom tuku? Predsa na pare! Naparte si zdravé jedlo plné vitamínov a potrebných živín, ktoré vám dodajú energiu i titul šéfkuchára. Všetky benefity najzdravšieho spôsobu prípravy jedál vám bližšie popíšeme v tomto článku.
Zdravý životný štýl v stravovaní rozhodne neznamená, že sa musíte mučiť niekoľkohodinovým státím nad horúcimi hrncami, študovaním nekonečného množstva fit receptov či kupovať tie najdrahšie suroviny na trhu.
Zdravé jedlo znamená v prvom rade jednoduchý recept s rýchlou prípravou. Pripravený bez stresu, plný chuti a arómy, ktorý vám nepridá ani starosti, ani kilá navyše. Tak poďte variť moderne a zdravo, poďte si vyskúšať varenie v pare.
+ prvotriedna chuť šťavnatého jedla s chrumkavým povrchom bez potreby extra dochucovania
+ príprava bez tuku alebo s jeho minimálnym množstvom
+ sviežie farby, zachovaná konzistencia aj viac ako 50 % vitamínov a minerálov oproti napr. vareniu vo vode
+ chute sa nemiešajú
+ multifunkčné využitie: varenie, pečenie, aj múčnikov či detských príkrmov, omáčok, ohrev, rozmrazovanie, zaváranie, sterilizácia dojčenských fľašiek, pohárov na výrobu jogurtov a pod.
+ bez pripálenia a vysychania
+ všetky suroviny môžete pripravovať naraz a spolu
+ okrem varenia a pečenia si môžete pokrmy aj ohriať, a to rovno pre celú rodinu
+ energetická úspora, varenie v pare skracuje čas prípravy až o 20 %
+ ušetríte čas: ľahšiu zeleninu paríte cca 5 – 10 minút, prílohy 10 – 15 minút a mäso či tuhú zeleninu max. cca 20 – 30 minút (závisí od veľkosti kusov a druhu mäsa)
+ jednoduchá údržba a manipulácia, ktorú zvládne perfektne aj začiatočník
+ 100 % zdravé jedlo
Parná rúra je multifunkčný spotrebič, ktorý dokáže zastúpiť rad iných spotrebičov v kuchyni. Dokážete v nej nielen variť, ale aj plnohodnotne piecť. A to všetko v pare! Parná rúra alebo rúra s prídavnou parou využíva na varenie v pare zásobník na vodu, z ktorého po zahriatí (40 – 100 °C) vody vychádza suchá para a šíri sa do priestoru rúry. Para prestupuje surovinami postupne a rovnomerne, bez tlaku, ktorý by ich deformoval. Výsledkom sú jedlá chrumkavé zvonka a šťavnaté vnútri, svieže farby, vysoké nutričné hodnoty a väčšina zachovaných minerálov a vitamínov, ktoré sú pre telo veľmi dôležité.
Okrem bežného varenia mäsa, rýb, zeleniny, ryže... si môžete pomocou pary pripraviť aj vlastný chlieb či niečo sladké pod zub. Obe budú vláčne a chlebík navyše s chrumkavou kôrkou. Už sa len zahryznúť.
Sila pary nekončí v kuchyni pri príprave pochutín, siaha ďalej až na samotný záver – upratovanie po varení. Veľa typov parných rúr má vo výbave tzv. program na čistenie rúry vodou alebo program EcoClean. Zväčša ide o jednoduchý postup, keď vložíte na dno rúry plech naplnený vodou a spustíte program. Čo sa stane? Mastnota a nečistoty sa jednoducho vyparia. Kuchyňa i vaše ruky tak ostatnú čisté.
Varenie v pare si napokon môžu užiť aj tí, ktorí nepotrebujú veľkú rúru. Na trhu totiž nájdete aj parné mikrovlnné rúry, ktoré vám umožnia si vychutnať perfektne vyvážené chutné a zdravé jedlo.
Chcete v kuchyni vyPARAtiť nejakú dobrotu a zároveň ste fanúšikom značky Bosch? V tom prípade si určite prečítajte náš článok Ako fungujú parné rúry Bosch.
Varenie v parnom hrnci začína naliatím malého množstva vody do spodnej nádobky hrnca s dierkami. Cez dierky sa začne para odparovať smerom nahor pri dosiahnutí teploty 100 °C a pripravovať skvelo voňajúce pokrmy s vyváženou chuťou. Navyše budú hotové už do niekoľkých minút. Parné hrnce majú väčšinou špeciálne priehľadné nádobky (pre najlepšiu viditeľnosť) na niekoľkých poschodiach (2 – 5), ktoré postupne ukladáte na seba a sú ukončené priehľadnou pokrievkou. Tú majte vždy dobre utesnenú a nenadvihujte ju, aby para zbytočne neunikala.
Pre čo najuspokojivejšie výsledky ukladajte tvrdšie suroviny, vyžadujúce dlhšiu tepelnú úpravu, vždy do spodných častí a tie najmäkšie uložte na vrch. Keď sa vám pripraví zelenina, ktorá je hotová za pár minút, ľahko ju vymeníte za inú surovinu. Môžete tak servírovať naozaj bohaté menu pre celú rodinu a každému po chuti.
Ak nemáte parný hrniec, ale radi by ste si vyskúšali pripraviť zdravé jedlo na pare, vystačíte si napr. aj s naparovacím vejárom, ktorý vložíte do hrnca tesne nad hladinu vody (nesmie sa dotýkať hladiny vody). Týmto spôsobom sa pripravujú napr. aj parené buchty. Potraviny vložíte do košíka a necháte pod pokrievkou pariť, kým nebude jedlo hotové. Pozor, voda sa nesmie úplne odpariť! Sledujte jej hladinu.
+ Suroviny krájajte na rovnomerné kúsky a ponechajte im dostatočný priestor.
+ Trošička tuku nezaškodí. Ak si plánujete uvariť v pare potraviny, obsahujúce napr. vitamíny A, D, E, K rozpustné v tukoch, pridajte pár kvapiek olivového oleja a pod., aby ste neprišli o to najcennejšie z nich.
+ Nebojte sa experimentovať. Dochucujte rôznymi bylinkami, najlepšie čerstvými, ktoré dodajú jedlám špecifickú chuť a ten správny kulinársky šmrnc. Pridať môžete aj nakrájané citrusy.
+ Ochutením vody v parnom hrnci koreninami a bylinkami nadobudnú jedlá ďalší rozmer chuti a vône.
+ Studený obed? Tak ho ohrejte parou. Jedlá z chladničky po ohriatí parou budú šťavnaté, akoby ste ich práve dovarili.
+ Vrstvite správne. V parnom hrnci dajte mäso, ryby na spodok hrnca a zeleninu a prílohy vyššie. Šťava z čerstvého mäsa by totiž mohla kvapkať na zeleninu.
+ Na pečenie v parnej rúre môžete použiť aj tzv. „balíčky“ z papiera na pečenie alebo alobal, v ktorom sa bude jedlo variť vo vlastnej šťave. Suroviny môžete podliať aj troškou vína pre ešte výraznejšiu chuť. Balíčky počas pečenia neotvárajte! Uniknutá para by narušila celý proces prípravy.
+ Myslite na bezpečnosť. Unikajúca para po otvorení rúry či hrnca je horúca a mohli by ste sa popáliť.
+ Nepredlžujte čas varenia. Hneď ako je jedlo hotové, vyberte ho. Dlhšie zotrvanie v nádobe so stále pracujúcou parou by viedlo k rozvareniu.
Ak sa zaujímate o zdravý životný štýl v kuchyni, v našom článku Obľúbení pomocní na zdravé varenie nájdete množstvo inšpirácií.
Už ste si vybrali parný hrniec, ale čo skúsiť „napariť“ ako prvé? Vyskúšajte napr. tento jednoduchý recept. A uvidíte, že čo si naparíte, to si aj s chuťou zjete.
Porcie: 3
Čas prípravy: 20 minút
Tepelná úprava: cca 30 minút
Suroviny: 500 g kuracích pŕs, 2 ks cibuľa,
1 ks mäsitá paprika, 1 ks klobása, 1 ks cuketa,
pár kusov zemiakov (príloha), koreniny a soľ
Postup
Mäso nakrájajte na kúsky, cibuľu na štvrtky, klobásku a cuketu na kolieska a papriku na štvorce, všetko približne rovnako veľké. Mäso okoreňte, osoľte, prípadne k špízom priložte čerstvé bylinky.
Každý kúsok striedavo napichnite na špajdľu a uložte špízy do spodnej nádoby parného hrnca. Do nádoby nad špízy vložte jemne osolené zemiaky nakrájané nadrobno. A parte približne pol hodinu.
Rovnako si môžete pripraviť napríklad aj lososa či inú rybu, napr. so špargľou, strukmi zelenej fazuľky a ryžou. Parnému hrncu sa nemusíte vyhýbať, ani keď dostanete chuť na sladké. Pripravte si napr. klasiku, parené buchty plnené lekvárom. Pripravte si cesto, spracujte ho, rozvaľkajte, vyrežte kolieska, na ktoré do stredu dáte za kávovú lyžičku lekváru. Kolieska spojte a vložte do nádob hrnca. Za necelých 15 minút budete mať parádne naparené a sladučké buchty. Už len dochutiť kakaom, orechmi alebo makom.
Nedovoľte, aby sa vaša túžba stať sa skvelým kuchárom zdravých jedál, rozplynula ako para nad hrncom. Udržte ju v ňom. Vyskúšajte varenie v pare a uvidíte, že si pochutí na vašich jedlách celá rodina i všetci priatelia. A nie iba raz. Sila pary má navyše široké zastúpenie aj v iných domácich spotrebičoch. Objavte parné práčky, parné sušičky, žehlenie s parou či lepšiu kvalitu vzduchu.