Ak pravidelne bojujete s nedostatkom miesta v chladničke, potraviny sa v nej kazia a na niektoré zásoby dokonca aj zabudnete, poradíme vám, ako usporiadať chladničku. Tentokrát prehľadne a prekvapivo jednoducho, aby v nej potraviny vydržali čo najdlhšie.
Chladnička plní dôležitú úlohu v každej kuchyni. Ponúka miesto, v ktorom môžeme skladovať potraviny rôzneho druhu – od vajec, mäsa, mäsových výrobkov, po mliečne produkty, ovocie, zeleninu a hotové jedlá či nápoje. To, čo je v obchode rozdelené do samostatných chladiacich boxov s vhodnými podmienkami, sa zrazu stretne v jednej chladničke. Nečudo, že sa jej objem veľmi rýchlo vyplní až preplní. Prehľadné usporiadanie chladničky má význam hneď v niekoľkých rovinách.
Od chladničky očakávame, že udrží jedlo a potraviny čo najdlhšie čerstvé a pomôže predĺžiť ich trvanlivosť. Nemala by sa zmeniť štruktúra, chuť ani vôňa chladených potravín. V chladničke je preto teplota výrazne nižšia ako bežná izbová teplota, čo značne obmedzuje až zastavuje kazenie a degradáciu mnohých potravín.
Viete o tom, že aj v chladničke sú teplejšie a chladnejšie miesta? Teplota v chladničke totiž nie je vo všetkých miestach rovnaká. Moderné chladničky majú vnútorný priestor rozdelený do niekoľkých teplotných zón, najčastejšie do troch až piatich. Ak sa pozriete na vnútorné rozčlenenie chladničky, štandardne uvidíte hornú policu, stredné police, dolnú policu, spodné zásuvky/boxy a odkladací priestor na dverách chladničky. A práve týmto častiam prislúchajú mierne odlišné teploty, ktoré vždy vyhovujú inej skupine potravín a jedál.
O aké teploty ide a aké potraviny v nich skladovať? To sa dozviete z nasledujúcej tabuľky:
Oddelenie |
Teplota |
Potraviny a jedlá |
Horná polica |
cca 8 °C |
hotové uvarené jedlá, otvorené konzervované jedlá, nátierky, marmelády, džemy, neotvorené syry |
Stredné police |
cca 5 °C |
mliečne výrobky (jogurty, maslo, tvaroh, syry), šunky, salámy, údeniny, zákusky, pudingy, rastlinné maslá, tofu, obložené chlebíčky, otvorené mlieko |
Dolná polica |
cca 2 – 3 °C |
čerstvé mäso, niektoré mäsové výrobky, ryby, potraviny s krátkou trvanlivosťou |
Spodné zásuvky a boxy + špeciálne zóny |
cca 0 – 5 °C, navyše regulácia vlhkosti |
ovocie a zelenina do samostatných boxov s teplotou okolo 3 – 5 °C, do špeciálnej nulovej zóny s teplotou okolo bodu mrazu patrí čerstvé mäso a ryby |
Dvere chladničky |
cca 8 – 10 °C |
do vrchnej a strednej časti dverí býva vyhradený priestor pre maslo, margaríny, majonézy, omáčky, dresingy, kečup a spodná časť dverí poslúži pre nápoje – malinovky, víno, pivo, … |
Je síce pravda, že vo dverách chladničky často bývajú priehradky na vajíčka, ale kvôli veľkému kolísaniu teploty to nie je najvhodnejší priestor na ich uskladnenie. Vajcia dajte radšej do vrchných políc vo vnútri chladničky.
Existuje široká skupina potravín, ktoré by ste do chladničky nemali dávať, a predsa sa do nej pomerne často odkladajú. Prečo? V chlade paradoxne rýchlejšie strácajú chuť, vädnú, podliehajú klíčeniu alebo sa predčasne kazia. O aké potraviny ide? To sa dozviete z nášho poradcu čo nepatrí do chladničky?
Ako usporiadať chladničku podľa dátumu spotreby potravín? Ukladať potraviny do správnej teplotnej zóny je prvým krokom k vytvoreniu fungujúceho systému. Druhým (a nemenej dôležitým) je pravidelná kontrola dátumov spotreby. Pri dopĺňaní zásob do chladničky preto ukladajte staršie potraviny dopredu a nové balenia do zadnej časti. Ak by ste to neurobili, miniete nové potraviny a zasunuté staršie sa medzičasom pokazia. Oplatí sa tým riadiť predovšetkým pri jogurtoch, vajíčkach, syroch, mäsových výrobkoch, no aj zelenine.
Ak si domov donesiete nakrájanú šunku, salámu alebo syry, vybaľte ich z pôvodného obalu a umiestnite do čistých a suchých plastových/sklenených nádob. Ani vajíčka nenechávajte v pôvodnej papierovej vložke. Môže byť zdrojom nebezpečnej mikrobiálnej nákazy.
Skladovanie jedla v samostatných dózach na potraviny obmedzí šírenie pachov, predĺži ich životnosť, zamedzí vysychaniu potravín a umožní vám mať dokonalý prehľad o zásobách v chladničke. Sú jednoducho skvelým pomocníkom!
Je vaša chladnička vybavená boxami/zásuvkami na ovocie a zeleninu? Jedna je zvyčajne určená na ovocie (nižšia vlhkosť), druhá zase na zeleninu (vyššia vlhkosť). Aj v rámci týchto priestranných boxov sa pokúste držať rozdielne druhy separátne od seba (šaláty zvlášť od koreňovej zeleniny). Pred uložením do chladničky zbavte plody poškodených listov a očistite ich od nadmernej špiny. Do chladničky nikdy nevkladajte mokré ovocie ani mokrú zeleninu.
Mäso si zaslúži väčšiu pozornosť. Vyhradené miesto má na spodnej polici, kde je najnižšia teplota alebo v špeciálnej zásuvke s teplotou blízko nuly. Rýchlo podlieha kazeniu a môže byť rizikom aj pre ďalší obsah chladničky. Majte preto mäso v samostatných dózach na potraviny, oddelené od zvyšku potravín.
Ako skladovať ryby v chladničke? Najdôležitejšie je uchovať čerstvosť rýb. Čerstvé ryby uskladnené na vrstve ľadu alebo v zóne s nulovou teplotou môžu vydržať dokonca až týždeň, akonáhle sú však vystavené teplote nad 6°C (aj pri prevoze z obchodu domov), dochádza k rýchlemu množeniu baktérií. Ak nemáte možnosť vytvoriť v chladničke pre čerstvú rybu špeciálne podmienky, skonzumujte ju najneskôr do 2 dní.
Chladnička si svoju úlohu plní na jednotku iba vtedy, ak nie je nadmerne preplnená. Chladný vzduch by mal prúdiť okolo každej potraviny či nádoby. Iba tak ju môže rovnomerne a sústavne chladiť. Síce sú technológie cirkulácie vzduchu v moderných chladničkách už na vysokej úrovni, nesťažujte chladničke činnosť zapratávaním políc.
Pri usporiadaní chladničky myslite prakticky a ekonomicky. Nechlaďte zbytočne veľké hrnce, v ktorých sú iba zvyšné dve porcie nedeľného obeda. Uvarené jedlo nechajte vychladnúť a do chladničky ho odložte v menších miskách či hrncoch.
Ako dlho vydrží v chladničke vývar, kuracie mäso, vajcia či materské mlieko? Uvedené dĺžky skladovania potravín v chladničke predstavujú orientačné hodnoty. Na trvácnosť má totiž vplyv viacero faktorov, predovšetkým nastavená teplota a vlhkosť v chladničke, použitý obalový materiál, teplota pri presune z obchodu domov či kvalita potraviny. Najmä pri mäse platí, že surový stav neznamená aj jeho čerstvosť. Preto pred konzumáciou dajte aj na svoje zmysly – najmä na čuch, chuť a zrak.
Polievka |
2 až 3 dni, podľa druhu |
Vývar |
3 dni |
Hríby čerstvé |
2 až 3 dni – neumývať! |
Kapor surový |
2 dni, pri teplote cca 0°C 4 až 5 dní |
Losos surový |
1 až 2 dni |
Guláš |
3 dni |
Vajcia surové |
3 až 5 týždňov |
Vajcia uvarené natvrdo |
5 – 7 dní so škrupinou |
Bielky |
2 až 4 dni |
Mlieko |
3 až 5 dní od otvorenia obalu |
Tvaroh |
2 až 3 dni od otvorenia obalu |
Maslo |
až 3 týždne |
Syr tvrdý |
10 až 14 dní |
Syr tavený |
4 až 5 dní po otvorení |
Biely jogurt |
3 dni od otvorenia téglika |
Materské mlieko |
1 deň (spotrebovať do 24 hodín) |
Kuracie mäso surové |
1 až 2 dni |
Bravčové mäso surové |
3 až 4 dni |
Hovädzie mäso surové |
3 až 5 dní |
Uvarené mäso |
max. 3 dni |
Pečené mäso |
3 až 5 dní |
Mleté mäso surové |
1 až 2 dni |
Marinované mäso |
do 5 dní |
Klobása |
2 až 7 dní podľa úpravy |
Tlačenka |
2 až 3 dni po nakrájaní |
Šunka |
3 až 4 dni na plátky, do 6 dní v celosti |
Máte doma staršiu chladničku a uvažujete o kúpe novej? Inšpirovať vás prichádza krátky zoznam obľúbených výrobcov chladničiek s inovatívnymi technológiami. V ich portfóliu nájdete chladničky vytvorené tak, aby uskladnené potraviny zostali čo najdlhšie čerstvé a zabezpečili efektívne chladenie v každej časti. Z mnohých predností vyberáme niekoľko, ktoré sa týkajú uskladnenia potravín. Ešte viac ich nájdete v popise vyhliadnutého modelu.
Chladničky Samsung – Špeciálny box Optimal Fresh + ponúka možnosť rozdelenia na dve teplotné zóny a zásuvka Humidity Fresh + má prispôsobiteľnú úroveň vlhkosti. Dôraz sa kladie na rovnomerné chladenie v každej časti chladničky, maximalizáciu vnútorného objemu a najlepším modelom nechýba ani antibakteriálna povrchová úprava stien.
Chladničky LG – Niektoré modely dostali do výbavy zásuvku Fresh Balancer, ktorá dovoľuje nastaviť optimálnu úroveň vlhkosti pre ovocie či zeleninu. Zásuvka Fresh Converter je zase ako stvorená pre skladovanie mäsa a rýb. Pokročilá technológia chladenia zabezpečuje rýchlejšiu obnovu teploty a nižší rozdiel teplôt v chladničke.
Chladničky Bosch – VitaFresh zásuvky udržia potraviny dlhšie čerstvé vďaka regulácii vlhkosti. O dokonalú klímu v chladničke sa postará MultiAirflow systém zaisťujúci stálu cirkuláciu chladného vzduchu.
Chladničky ETA – Lákadlom niektorých chladničiek ETA je užitočná multifunkčná zóna, ktorá poslúži na ovocie a zeleninu alebo ako Fresh zóna na čerstvé mäso a ryby.
Chladničky Gorenje – So systémom MultiFlow 360° vytvárajú chladničky Gorenje ideálne prostredie pre čerstvé potraviny. Zaujme aj vysokoefektívne osvetlenie, rýchle chladenie potravín a priestranná zásuvkou CrispZone na ovocie a zeleninu. Kombinované chladničky disponujú funkciou ConvertActiv, s pomocou ktorej sa mraziaca časť podľa potreby premení na chladiaci priestor alebo veľkú ZeroZone.
Chladničky Beko – Nové chladničky značky Beko dostali do výbavy jedinečnú priehradku HarvestFresh™, ktorá spoľahlivo zachová vitamíny z ovocia a zeleniny vďaka striedaniu 3 farieb svetla a tmy.
Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si aj článok ako vybrať chladničku.