0,00 €
×

Ako šetriť vodu? | Úspora vody

05.02.2022

Najdôležitejší živel – voda. Vedeli ste, že pokrýva 70 % povrchu našej planéty, ale len 2,5 % tvorí sladká voda? A aj keď výdaje za jej spotrebu nie sú také vysoké ako napr. za elektrinu či teplo, úsporou vody urobíte radosť predovšetkým životnému prostrediu (ale aj tej peňaženke, keď sa to napočíta). Máte pocit, že vám kohútikmi pretekajú desiatky eur? Vodomery vám pomôžu zistiť konkrétnu spotrebu.

Úspora vody

Ako ušetriť v domácnosti? Kúpeľňa a WC

Zhruba polovicu vody v domácnosti využívame na osobnú hygienu (kúpanie, sprchovanie, splachovanie WC). V oboch miestnostiach sa skrýva niekoľko nástrah, kvôli ktorým vám môžu pod rukami doslova pretekať stovky. Aké to sú?


Sprcha či vaňa?

Relaxačný kúpeľ raz za čas vaše úspory, samozrejme, neohrozí. Ak si však užívate vaňu každý deň, verte, že vaša peňaženka neskáče od radosti. Na jednu vaňu totiž padne až 200 l vody. Naopak rýchla a úsporná sprcha vám zaistí oveľa nižšiu spotrebu (50 – 70 l).

Úspora vody

Aj počas samotného sprchovania môžete šetriť vodu, vyrieši to úsporná sprchová hlavica. Vďaka nej sa spotreba počas sprchovania zníži až na polovicu.

Kvapkajúci kohútik

Kvapkajúci kohútik je potvora. Pár kvapiek už je totiž v súčte celkom cítiť a taký kohútik môže vyplytvať až 1 l vody za hodinu. To sa rovná 90 litrom vody týždenne! A pritom stačí kúpiť nové tesnenie za pár eur. Vymeníte ho za pár minút a už vás nebude rozčuľovať večné „kvap, kvap“ ani nebudete plytvať vodu.

Úspora vody

Pretekajúca nádrž na WC

Vzrástla vám spotreba vody a hľadáte príčinu? Tak bude možno na vine pretekajúca záchodová nádrž. Za rok vám takto môže pretiecť až 16 000 l vody. Nie vždy si však problém všimnete.

Nie ste si istý, či záchod preteká? Nakvapkajte pár kvapiek potravinárskeho farbiva do nádrže a počkajte, či sa farba objaví dole v toalete.

Dvojité splachovanie a WC stop

V toalete s klasickou nádržkou pretečie pri jednom spláchnutí až 10 litrov. Dvojité splachovanie by vám ušetrilo veľa vody, pretože sa najčastejšie využívajú 3 l na polovičné spláchnutie a 6 l na plné. S duálnym splachovaním tak môžeme v 4-člennej rodine ušetriť až 24 000 l ročne.

Úspora vody

Vodu môžete šetriť aj kúpou inteligentnej vecičky s názvom WC stop za pár eur. WC stop ušetrí s každým spláchnutím v priemere 30 % vody. Zabraňuje tiež pretekaniu toalety.

Záhrada

Prečo využívať pitnú vodu, keď vaše kvetiny aj trávnik viac ocenia dažďovú, a navyše tak ušetríte? Na zalievanie na záhrade nie je nič ľahšie, než si kúpiť veľký sud či samostatnú nádrž na dažďovú vodu a do nich zachytávať dažďovú vodu. Ideálne je zalievať buď ráno, alebo večer, tak sa vlaha v pôde udrží dlhšie. A aby ste neplytvali vodou, vyberte si na polievanie radšej kanvicu. Tak spotrebujete skutočne len nutné množstvo vody. 

Dažďovú vodu však môžete využívať na pranie či splachovanie WC. Dažďovka je mäkká, takže nespôsobuje príliš vodného kameňa a ani neobsahuje chlór. Pracie prášky sa v nej rozpúšťajú rýchlejšie a lepšie, takže spotrebujete menšie množstvo.

Úspora vody

9 tipov, ako šetriť vodu v domácnosti

1. Umývate riady v ruke? Ak si kúpite úspornú umývačku, môžete ušetriť až štvrtinu spotreby!

2. A keď sme pri tom ručnom umývaní... Jedno umytie riadov pod plným prúdom vyjde za 10 minút až na 200 l, čo sa rovná spotrebe na naplnenie veľkej vane. Zvážte teda, či aspoň občas neuprednostniť umývanie v napustenom dreze.

3. Staršie práčky spotrebujú 80 – 90 litrov na cyklus, tie najmodernejšie cca do 50 l, tzn. polovičné náklady!

4. Pri praní je dôležitá aj teplota vody (znížením z 90 na 60 °C ušetríte zhruba 25 % energie)

Úsporná práčka

5. Mechanické zmiešavacie batérie (kohútikové) určite nepatria k úsporným a než sa zmieša studená voda s teplou na požadovanú teplotu, vytečie z batérie niekoľko litrov vody.

6. Kúpou tzv. perlátora (šetrič vody) na batérii znížite spotrebu vody až o 98 %. Patentovaná technológia roztriešti jednoliaty prúd na milióny drobných kvapiek a umývaní rúk sa tak využije každá kvapka. Za rovnaký čas. Jeho montáž je skutočne jednoduchá a nezaberie vám viac než 60 sekúnd.

7. Pri dlhšom opúšťaní domácnosti alebo domu uzavrite prívod vody. Zabránite tým možnej nehode, keď budete zrovna na dovolenke.

8. Pri umývaní rúk, čistení zubov či umývaní vlasov zatvorte vodu (kohútikom pretečie až 15 l vody/min).

9. Práčkusušičku či umývačku zapínajte len plnú.
 

Chcem úspornú umývačku

Chcem úspornú práčku

 

Súvisiace články:

Ďalšie aktuality

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Bosch a Siemens posúvajú hranice s novými práčkosušičkami

Spotrebiče 2 v 1 dokážu v súčasnosti oveľa viac, ako by ste čakali. Sú zárukou úspory miesta a zároveň si ponechávajú to najlepšie z práčok a sušičiek. Či už sa vám viac páči dizajn Bosch či, naopak, ...... Celý článok
Najlepšie mobily pre seniorov

Najlepšie mobily pre seniorov

Hľadáte kvalitný a jednoduchý mobil pre babičku či dedka? Ten pravý telefón pre seniorov neprekypuje množstvom funkcií, všetko je podriadené skôr jednoduchosti a nenáročnému ovládaniu. Ponuka seniorsk...... Celý článok
Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Recenzia: Insta360 X4 – 360° radosti

Výlety, skok padákom, cesta autom alebo len rodinná dovolenka? To všetko by sme si želali zachytiť v prvotriednej kvalite a akčná kamera Insta360 X4 má v úmysle nám toto prianie splniť. Oproti predchá...... Celý článok
Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Ako (vy)čistiť indukčnú varnú dosku?

Čistenie indukčnej varnej dosky je omnoho jednoduchšie ako čistenie plynového sporáka. Na hladkej ploche bez záhybov a vystúpených miest sa však i tak objavujú škvrny po mastnote, zvyšky potravín a z ...... Celý článok
Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta: Druhá generácia a jej vylepšenia

Nové inteligentné okuliare Ray-Ban Meta zaujmú hneď niekoľkými spôsobmi. Na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu sú skvelým doplnkom pri bežnom nosení a v mnohých smeroch zastúpia smartfón. Ak st...... Celý článok